Natuurkunde heeft mij nooit erg geboeid, en ik weet waarom sinds ik de Verbeke Foundation heb bezocht. Een oud opslagterrein in België wat omgebouwd is tot een ruimte waarin kunstenaars werk kunnen exposeren dat in teken staat van natuurkunde en het experimenteren met de natuur. Wat ik mij niet realiseerde, is dat dieren ook tot natuur behoren. Opgezette konijnen die als kunstwerk dienen, had ik dus niet verwacht.

De ruimte waarin geëxposeerd wordt, is donker en primitief. Dit zou een voorproefje kunnen zijn van de collectie die zich in de hoeken van diezelfde ruimte schuilhoudt. Naast dode dieren en organen op sterk water zijn er ook abstracte schilderijen te zien. Wat de boodschap achter deze schilderijen is, was mij niet duidelijk. Gezien de rest van de expositie zal het wel iets te maken hebben met bewerkte dieren. Een goed voorbeeld van zo'n bewerkt dier, is Het schrijvende konijn. Dit wordt door veel bezoekers van de Verbeke Fountation toch wel gezien als hét toppunt van de collectie. Het schrijvende konijn is een opgezet konijn, met een pen in zijn poot. Dit is nog niet alles, het konijn wordt namelijk door middel van technologie aangestuurd. Hierdoor lijkt het konijn te schrijven. De maker van deze twee konijnen vond zijn eerste schrijvende konijn vast erg inspirerend, en besloot nog een typend konijn te maken.

Mijn bezoek aan de Verbeke Foundation heeft mijn kennis op het gebied van beeldende kunst zeker vergroot. Dat een pindakaasvloer als kunst wordt gezien, weet toch iedereen. Toch is het voor mij nieuw dat opzette konijnen ook als kunstwerk mogen dienen.