Het impressionisme


Verf was voor het eerst in tubes verkrijgbaar in de eerste helft van de negentiende eeuw. Dit zorgde ervoor dat veel kunstenaars naar buiten gingen om te schilderen. Op deze manier ontstond het impressionisme. Impressionisten ontdekten dat kleuren en schaduwen veranderen door de verschillende standen van de zon. Het doel van de kunstenaars was om de kleuren en schaduwen van de natuur zo goed mogelijk op doek te krijgen.

Ik heb mij, tijdens mijn examenjaar, bezig gehouden met de kunstgeschiedenis en filosofie. Tijdens het onderzoeken van de verschillende kunststromingen sprak het impressionisme mij erg aan. Om deze reden heb ik een illustratie gemaakt die in deze kunststroming thuishoort.

Doordat de impressionistische kunstenaars snel moesten werken, werkten veel impressionisten met stipjes of streepjes. Op deze manier verloren ze geen tijd aan het mengen van kleuren. Door veel stipjes of streepjes naast elkaar te zetten ontstaat er uiteindelijk een kleur of vorm. Ik heb er in mijn illustratie voor gekozen om geen kleuren te gebruiken. Op deze manier benadruk ik het minimalistische leven wat impressionistische kunstenaars leidden. In de negentiende eeuw werd het impressionisme niet serieus genomen, maar ik hoop dat ik deze kunststroming weer nieuw leven inblaas.

 

 

Masker van Plato


Duizenden jaren geleden leefde er een filosoof, Plato was zijn naam. Hij was anders dan de meeste mensen om hem heen. Hij was ontzettend slim en dacht veel na over de wereld om hem heen. Hierdoor ontwikkelde Plato een filosofie, waarin hij wilde laten zien hoe hij dacht over het waarnemen van de mens. Om zijn filosofie uit te kunnen leggen aan de mensen, gebruikte hij een grot als voorbeeld. Hij beeldde zich in dat er gevangenen zaten in deze grot, die nog nooit de buitenwereld hadden gezien. Op mysterieuze wijze zagen deze gevangen schaduwen van voorwerpen op de muur. Doordat zij alleen de schaduwen zagen, hadden ze geen idee hoe de werkelijke voorwerpen eruit zien. Ze zagen dus niet de echte voorwerpen, maar een afspiegeling hiervan. Plato legde uit, dat ieder mens zo'n gevangene is, en dat niemand de échte waarheid ziet. Iedereen leeft in een donkere grot, en wordt bedrogen door de schaduwen van de werkelijke voorwerpen.

Dit klinkt bijna als een slecht sprookje, en dat is precies de bedoeling. Met dit kunstwerk wil ik laten zien dat niets is wat het lijkt. Hierin heb ik de filosofie van Plato gebruikt, omdat zijn voorbeeld zó diepgaand is, dat weinig mensen iets snappen van zijn geklets over schaduwen en een grot. Hierin herken ik mezelf. Het gebeurt mij zo vaak dat ik denk dat ik een geweldig idee heb voor een nieuw kunstwerk, maar dat ik wazig word aangestaard als ik dit idee aan andere mensen vertel. Om deze reden heb ik de gedachte achter dit kunstwerk maar verkort tot één woord: gezichtsbedrog. Naar mijn mening is Plato de bedenker van gezichtsbedrog, maar heeft hij het zó ingewikkeld uitgelegd dat hij gezien wordt als één van de meest slimme mensen die ooit heeft bestaan.
 
Om deze boodschap over te brengen heb ik met gevaar voor eigen leven mijn gezicht ingegipst, en met glasscherven een mozaïek gemaakt. Het masker staat voor de afspiegeling van de ware gezichten die wij zien. Met dit werk heb ik toch wel bewezen dat ik bijna net zo diepgaand denk als Plato.

Iets om trots op te zijn


Iedereen is bang om oud te worden. Wanneer ik aan de toekomst denk, heb ik een andere angst. Ik ben namelijk bang dat de machtsverhoudingen in de toekomst zullen veranderen. Niet alleen de machtsverhouding tussen een kind en zijn of haar ouders zal veranderen, maar ook de machtsverhouding tussen wereldleiders onderling. Ik heb me ingebeeld hoe het zou zijn als de machtverhouding tussen dieren en hun baasjes zou veranderen in de toekomst. Ik heb mijn fantasie gebruikt, en door middel van photoshop mijn beeld van de toekomst proberen weer te geven.

In mijn toekomstbeeld zullen dieren boven mensen staan. Ook makers van sciencefictionfilms delen dit toekomstbeeld. Om deze reden heb ik gekozen om afbeeldingen te maken van dieren die op de maan zijn. Over de maanlanding is het volgende gezegd: “Dat is een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid’’. Deze uitspraak bewijst hoe belangrijk de maanlanding wordt gevonden. Het is iets wat niemand ons als mensen kan afnemen, en daar zijn we trots op. Helaas heb ik met mijn photoshop-programma deze maandlanding veranderd in een grote stap voor dieren, en daar ben ik trots op.

Edvard Much, maar dan anders


De droom van elke kunstenaar is om een kunstwerk te maken dat zó bekend wordt, dat het miljoenen oplevert. Helaas is mij dat nog niet overkomen, en moet ik werken als cassière om mijn geld te verdienen. Om deze reden heb ik een kunstwerk, dat wel miljoenen dollars waard is, nagemaakt. Natuurlijk heb ik hier wel mijn eigen draai aan gegeven.

Het schilderij De Schreeuw, gemaakt door Edvard Munch, is verkocht voor 107 miljoen dollar. Daardoor is dit schilderij één van de duurtste en bekendste schilderijen op de wereld. Ik heb dit schilderij in mijn eigen stijl nagemaakt. Of Edvard Munch dit als compliment zou hebben beschouwd of niet, weet ik niet. Helaas heb ik ook niet meer de mogelijkheid om dit aan hem te vragen, omdat hij in 1944 is overleden. Edvard Much is voor mij in ieder geval een grote inspiratiebron geweest.

 

Landschappen op doek


Als kunstenaar moet je één keer in je carrière een typisch berglandschap schilderen. Ook ik waagde me aan die opdracht. Ondanks de beperkte keren dat ik een berglandschap heb gezien, schilderde ik het mooiste berglandschap wat ik me in kon beelden.

Om het typische berglandschap wat interessanter te maken, schilderde ik het op twee verschillende manier. Namelijk het berglandschap in daglicht, en het berglandschap tijdens nacht. De grootste uitdaging tijdens het maken van deze schilderijen was om de bergen op beide doeken op dezelfde plek te krijgen. Gelukkig is dat gelukt, en zijn op beide doeken twee dezelfde landschappen te zien.